Jamie Oliver: gotuj sezonowo (3)
(Jamie Oliver: Seasons)

W skrócie
Odcinek z wiosennym menu. Jamie Oliver poda młode ziemniaki w mundurkach z dressingiem z czosnku niedźwiedziego. Następnie przygotuje pieczonego łososia, faszerowanego szparagami, miętą i chili.
Oglądaj w telewizji
Opis
Mistrz kuchni podpowiada, jak optymalnie wykorzystać sezonowe składniki, by jeść smacznie i zdrowo. Wiosenne nowalijki, letnie owoce, jesienne warzywa, zimowe kiszonki - każda pora roku obfituje w świeże, łatwo dostępne i tanie składniki. Jamie Oliver zachęca do zakładania własnych upraw i zakupów na targach. Przygotuje potrawy idealne na daną porę roku - sałatki, tarty z warzywami, dania z grilla, ciasta z owocami, gulasze oraz przetwory do domowej spiżarni.
W kolejnym odcinku gości wiosenne menu. Jamie Oliver poda młode ziemniaki w mundurkach z dressingiem z czosnku niedźwiedziego. Następnie przygotuje efektowne danie - pieczonego łososia, faszerowanego szparagami, miętą i chili. Przyrządzi także sałatkę z młodego bobu z szynką parmeńską i serem pecorino, a także pieczonego kurczaka na liściach sałat z francuskim dressingiem i serem roquefort.