Smaki świata: Chrześcijaństwo w Europie (3)
(Faith in food)

Oglądaj w telewizji

Opis
Autorzy serii pokazują, jak religie kształtują jadłospis i zwyczaje kulinarne wiernych. Pokazują ich zwyczaje w święta, w czasie postu i na co dzień. Przyjrzą się wyznawcom hinduizmu, judaizmu, chrześcijaństwu i buddyzmowi. W każdym z tych wyznań obowiązują konkretne zakazy i nakazy. Prowadzący przyglądają się tradycjom kulinarnym mającym źródło w religiach oraz ich szerszemu oddziaływaniu na dietę współczesnych ludzi.
W tym odcinku
Chrześcijaństwo nie daje wyznawcom tak licznych i szczegółowych wytycznych dotyczących jedzenia jak judaizm. W wielu krajach świętuje się Wielkanoc i Boże Narodzenie, ale na stołach w tym czasie królują rozmaite potrawy, charakterystyczne dla kuchni narodowych. Ważną rolę odgrywa wino, mające znaczenie rytualne, a także piwo, które europejscy mnisi warzą od wieków.