Historia kuchni polskiej: Jak kucharka mieszczańska stała się kucharzem doskonałym (11)

W skrócie
W Polsce po pierwszym rozbiorze panuje względna stabilizacja. Wojciech Wielądko wydaje w 1783 roku "Kucharza doskonałego", który staje się bestsellerem swojej epoki. Poznamy jego kilka przepisów.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Pod koniec XVIII wieku świat stoi w obliczu ogromnych zmian. W Polsce po pierwszym rozbiorze panuje względna stabilizacja. Stanisław August decyduje się na ostrożne reformy. Opozycja powołuje się na hasła narodowe, sięgając po tradycję. Obok wciąż wydawanej książki Czernieckiego pojawiła się kolejna popularna pozycja. Wojciech Wielądko wydaje w 1783 roku "Kucharza doskonałego", który szybko staje się bestsellerem swojej epoki. O książce opowie historyk Jarosław Dumanowski, a opisane potrawy zrekonstruuje rekonstruuje historyk i kucharz Maciej Nowicki.