Koło historii: Kiedy kiszki marsza grają

cykl reportaży Polska 2015  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Odcinek poświęcony kuchni wojskowej. W programie zaprezentowane będą potrawy typowe dla wojskowej gastronomii. Widzowie poznają m.in. sposób przygotowania krupniku, na podstawie przepisu z 1924 r.

Oglądaj w telewizji

Wt 18.02 17:40
TVP Historialogo
Wt 18.02 18:50
TVP Historia 2logo

Opis

Cykl reportaży poświęcony zapomnianym wydarzeniom z historii Polski i Europy.

Odcinek poświęcony kuchni wojskowej. Najedzony i wypoczęty żołnierz to podstawa silnej armii. Tego zdania był sam Napoleon Bonaparte. Twórcy udowadniają, że żołnierski wikt to nie tylko grochówka i "komiśniak". W programie zaprezentowane będą trzy potrawy typowe dla dwudziestowiecznej wojskowej gastronomii. Widzowie poznają sposób przygotowania wojskowego krupniku, na podstawie przepisu z 1924 roku, austriackiego "Kartofelngulash" znanego choćby z "Przygód dobrego wojaka Szwejka" oraz kiełbasy po kawaleryjsku. Potrawy przyrządzą specjaliści od kuchni wojskowej, a cały proces zostanie wpisany w zainscenizowane wydarzenia.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...