W kotle historii: Hołd carów Szujskich. Zygmunt III i kuchnia międzynarodowa
W skrócie
Łukasz Modelski zaprezentuje widzom przepisy na specjały dworskie Wazów. Zygmunt III połączył smaki Europy i Polski. Deser bianka z Hiszpanii zrobił karierę w kuchni dwudziestolecia międzywojennego.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Łukasz Modelski zaprezentuje widzom przepisy na specjały dworskie Wazów. Zygmunt III, wnuk królowej Bony i króla Zygmunta Starego, połączył obyczaje oraz smaki Europy i Polski. Lekki, wykwintny, pochodzący z Półwyspu Iberyjskiego deser, bianka, zrobił karierę w kuchni dwudziestolecia międzywojennego. Bardzo prawdopodobne jest, że podano go także w czasie Sejmu 1611 roku, a bez wątpienia raczono się nim na dworze Wazy. Na stołach gościły tam też faszerowane bakłażany czy to, co Hiszpanie nazywają tapas - maleńkie przekąski podawane na osobnych talerzykach.