W kotle historii: Ignacy Domeyko. Z Wilna nad Pacyfik

magazyn kulinarny Polska 2020-2024  od 12 lat

W skrócie

3 czerwca 1838 roku do wybrzeży Chile dopłynął geolog i inżynier Ignacy Domeyko. Nigdy nie wrócił do Wilna. Został rektorem uniwersytetu w Santiago. W tym odcinku eksperci proponują chilijskie menu.

Oglądaj w telewizji

Wt 14.01 8:55
TVP Historia 2logo

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

3 czerwca 1838 roku do wybrzeży Chile dopłynął polski geolog i inżynier Ignacy Domeyko. Nigdy nie wrócił już do Wilna, z którym był silnie związany. Został rektorem uniwersytetu w Santiago. W tym odcinku kulinarni eksperci proponują chilijskie menu. Pierwszą potrawą jest ceviche, czyli ryby podane z sokiem z limonek. To potrawa, o którą od wielu lat toczą spór mieszkańcy Peru i Chile. Każdy z krajów przypisuje sobie jej autorstwo. Nie zabraknie też przepisu na chłodnik z papai.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...