W kotle historii: Nie tylko Samosierra. Cesarskie menu
W skrócie
Eksperci próbują zrekonstruować menu Napoleona. Wódz nie przywiązywał wagi do podawanych potraw, miał jednak ulubione dania. Należały do nich tymbaliki makaronowe, które odtwarzają autorzy odcinka.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Eksperci próbują zrekonstruować menu Napoleona. Wódz nie przywiązywał wielkiej wagi do podawanych potraw, miał jednak swoje ulubione dania. Należały do nich m.in. napoleońskie tymbaliki makaronowe, które odtwarzają autorzy odcinka. Przygotowują też kurczaka, który trafił na stół cesarza po zwycięskiej bitwie pod Marengo.