W kotle historii: Nie tylko Samosierra. Cesarskie menu

magazyn kulinarny Polska 2020-2024  od 12 lat

W skrócie

Eksperci próbują zrekonstruować menu Napoleona. Wódz nie przywiązywał wagi do podawanych potraw, miał jednak ulubione dania. Należały do nich tymbaliki makaronowe, które odtwarzają autorzy odcinka.

Oglądaj w telewizji

Pt 10.01 8:50
TVP Historia 2logo

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Eksperci próbują zrekonstruować menu Napoleona. Wódz nie przywiązywał wielkiej wagi do podawanych potraw, miał jednak swoje ulubione dania. Należały do nich m.in. napoleońskie tymbaliki makaronowe, które odtwarzają autorzy odcinka. Przygotowują też kurczaka, który trafił na stół cesarza po zwycięskiej bitwie pod Marengo.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...