Lena na Kaukazie: Gruzja - Tbilisi. Kuchnia i bazary

cykl reportaży Polska 2022  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Podróżniczka odwiedza stolicę Gruzji. Umawia się ze znajomymi. Na obiad są m.in. chinkali, pchali i kiszonki. Odwiedza też jeden z domów, by uczyć się gotowania. Wcześniej idzie na bazar po zakupy.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Dziennikarka, podróżniczka i blogerka, autorka m.in. programu "Moje LA" i reportażu "To jest Birma", wraz ze swoim partnerem od 2013 roku odwiedza różne strony świata. Para przemierzyła już 74 kraje. Lena Urbańska i jej ukochany byli m.in. w Azji Południowo-Wschodniej, Ameryce Centralnej, na Bałkanach i w północno-zachodniej części Afryki. Tym razem para podróżuje po Kaukazie. Odwiedza gruzińską Swanetię i jej wieże, Aragac i inne ormiańskie czterotysięczniki, a także niezwykłe budynki w Baku, stolicy Azerbejdżanu, Baku. Atutem programu są rozmowy Leny z mieszkańcami odwiedzanych terenów, a także ich miejscowe zwyczaje. Niektórzy z uczestników programu pamiętają czasy dominacji ZSRR.

Lena odwiedza stolicę Gruzji, w której mieszka 1/3 ludności kraju. Umawia się tam na obiad ze znajomymi. Na stole pojawiają się chinkali (kołduny z bulionem i dodatkami), pchali (danie z siekanych i mielonych warzyw), sałatka z pomidorów i ogórków i trochę kiszonek. Następnie podróżniczka udaje się na ulice miasta, gdzie właściwie na każdym kroku można kupić chaczapuri, czyli placek z serem - jej ulubioną przekąskę. Zanim odwiedzi jeden z gruzińskich domów, by uczyć się tam gotowania, idzie na jeden z lokalnych bazarów, by zrobić zakupy. Gdy dotrze na miejsce, okaże się, że córka gospodyni doskonale mówi po polsku, ponieważ studiowała w naszym kraju. Na koniec Lena jedzie do Kachetii, najbardziej rolniczego regionu Gruzji, gdzie spotyka kulinarną wizjonerkę.

Ładuję...