Żywność. Energia. Woda (3)
(Food. Energy. Water)
Oglądaj w telewizji
Opis
Twórcy próbują odpowiedzieć na krytycznie ważne pytanie: jak sprawić, by tytułowe trzy zasoby o kluczowym znaczeniu dla ludzkości nie wyczerpały się i były łatwiej dostępne. Problemy, jakie trzeba przy tym pokonać, to zmiany klimatyczne, zakłócenia w łańcuchach dostaw i niepewna sytuacja geopolityczna. Już dziś w wielu miejscach na świecie nie ma wody, żywności czy energii elektrycznej. Aby temu zaradzić, a przynajmniej zminimalizować problem, są wprowadzane rozmaite środki zaradcze, takie jak uniezależnianie się od zewnętrznych dostawców.
W tym odcinku
Woda pitna jest niezbędnym zasobem potrzebnym do przetrwania. Wraz z ociepleniem klimatu na Ziemi jest jednak coraz więcej miejsc, w których wody brakuje. Kluczowym problemem jest gospodarowanie zasobami wody w celu złagodzenia skutków długotrwałej suszy. Twórcy serialu prezentują, jakie rozwiązania zastosowano w Kapsztadzie, Singapurze i Australii.