W kotle historii: Oliwa. Marzenia o hiszpańskiej Armadzie
magazyn kulinarny Polska 2021
Oglądaj w telewizji
Pt 20.12 8:45
TVP Historia 2
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Tematem odcinka jest kuchnia Wazów. Na dworze królewskim zaszczytne miejsce zajmowała kuchnia hiszpańska. Łukasz Modelski zaprezentuje mięsny kociołek z jajkiem oraz perliczki w marynacie escabeche.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Błękitna Armia. Kuchnia francuska (9)
Czw, 12.12 9:05
W kotle historii: Jedzenie zastępcze. Kuchnia stanu wojennego
Pt, 13.12 8:40
W kotle historii: Za króla Sasa
Pon, 16.12 8:50
W kotle historii: Bitwa pod Legnicą. Kuchnia tatarska wjeżdża do Polski
Wt, 17.12 8:50
W kotle historii: Unia lubelska, ale kuchnia włoska
Śr, 18.12 8:45
W kotle historii: Zjazd Krakowski. Uczta dyplomatyczna
Czw, 19.12 9:00
W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie
Pon, 23.12 8:55