W kotle historii: Błękitna Armia. Kuchnia francuska (9)
W skrócie
Widzowie poznają przepisy z książki 'Kuchnia garnizonowa oraz wskazówki tyczące się racjonalnego odżywiania wojska' z 1918 roku. Pierwszym zaprezentowanym daniem będzie bulion na mięsie.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie poznają przepisy z książki "Kuchnia garnizonowa oraz wskazówki tyczące się racjonalnego odżywiania wojska", która ukazała się w 1918 roku. Pierwszym zaprezentowanym daniem będzie bulion na mięsie, a następnie jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej - fasolka po bretońsku. Druga z potraw trafiła do naszego kraju wraz z Błękitną Armią w 1919 roku.