W kotle historii: Traktat wersalski. Menu dla pokoju
W skrócie
Twórcy programu przyglądają się, jak wyglądało menu na zakończenie konferencji paryskiej w 1919 roku. Jedną z potraw była sola a la meuniere. Prowadzący w ten sam sposób przyrządzi flądrę.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
28 czerwca 1919 roku na mapy świata wróciła Polska. Twórcy programu przyglądają się, jak wyglądało menu pokojowe na zakończenie konferencji paryskiej. Jedną z potraw była sola a la meuniere. Prowadzący w ten sam sposób przyrządzi flądrę. Z tamtym historycznym wydarzeniem kojarzy się również kura soubise.