W kotle historii: Pierwsze wydanie "Pana Tadeusza". Kuchnia i epopeja
magazyn kulinarny Polska 2021
W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji
Pt 6.12 8:45
TVP Historia 2
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Grunwald. Kuchnia polska i... angielska
Pon, 02.12 16:25
W kotle historii: Odsiecz Wiedeńska. Historia i kulinaria
Wt, 03.12 8:45
W kotle historii: 25 grudnia 1025. Koronacja Mieszka II. Kuchnia cesarsko-królewska
Śr, 04.12 8:40
W kotle historii: Konstytucja 3 maja. Kucharz ostatniego króla
Czw, 05.12 9:00