Brudna robota Petera Schmeichela: Holandia
(Dirty Jobs with Peter Schmeichel: Netherlands)
W skrócie
Peter bierze udział w połowie węgorzy na wodach Holandii. Uczy się je zabijać, czyścić, wędzić i pakować. Potem przekonuje się, że produkcja piwa to brudna, mokra i cuchnąca robota.
Oglądaj w telewizji
Opis
Legendarny bramkarz, Peter Schmeichel zaprasza na wyprawę po Europie w poszukiwaniu mało znanych profesji i gałęzi przemysłu. Razem przemierzamy kontynent, by spotkać się z ludźmi wykonującymi dziwne, zapomniane lub niepopularne zawody, takie jak: wypychacz zwierząt, garbarz, hodowca świń czy zbieracz śmieci. Podczas swojej podróży Schmeichel odwiedza najbrudniejsze zakątki Europy - od kopalni węgla w Polsce, po garbarnie we Włoszech. Zaglądamy też m.in. na farmę świń i hodowlę węgorzy, gdzie nasz nieustraszony przewodnik dzielnie stawi czoła wszechobecnemu brudowi i odrażającym zapachom.
W tym odcinku
W tej odsłonie programu Peter wyrusza na wody Holandii, by wziąć udział w połowie węgorzy - prawdziwego rarytasu tego regionu Europy. Obserwujemy, jak były piłkarz z trudem utrzymuje równowagę, wciągając ryby na pokład. Uczy się także, w jaki sposób je zabijać, precyzyjnie oczyszczać, wędzić oraz pakować. Po pracy nasz bohater posila się, jedząc węgorze gotowane we własnym tłuszczu. Następnie Schmeichel przekonuje się, że proces produkcji piwa to nie tylko brudna, ale także mokra i cuchnąca robota. Gdy po wykonaniu zadania rozkoszuje się kuflem świeżo warzonego piwa, trudno uwierzyć, że spędził dzień czyszcząc zbiorniki i beczki z resztek słodu, za pomocą wysokociśnieniowego odkurzacza. Na koniec Peter zatrudnia się na statku żeglugi przybrzeżnej, gdzie najpierw sprząta ciasną maszynownię, a potem - przy użyciu maszyn i chemikaliów - cały tankowiec z ciężkim paliwem.