Kuchnia dwudziestolecia: Co jadają dyplomaci? Elegancja tuż przed wojną (24)
W skrócie
W tym odcinku najbardziej eleganckie i nowoczesne przyjęcia. W latach 20. i 30. kuchnią na najwyższym poziomie mogła pochwalić się Złota Kaczka, restauracja założona przez Zofię Raczyńską-Arciszewską.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W tym odcinku najbardziej eleganckie i nowoczesne przyjęcia. Na stołach pojawiały się tartinki i sardynki z puszki obok zupy rakowej oraz nowoczesne koktajle, w towarzystwie zmrożonej wódki. W latach 20. i 30. kuchnią na najwyższym poziomie mogła pochwalić się Złota Kaczka, restauracja założona przez Zofię Raczyńską - Arciszewską. Bywali tam goście z Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Często w lokalu można było zobaczyć m.in. ministra Józefa Becka, z którymś z zagranicznych polityków. W programie pojawią się przepisy na wykwintne przekąski kuchni międzywojnia.