Rolnicy. Podlasie (44)
W skrócie
Genek wyjawia, jak ogrzewać jajka gotowe do wyklucia. Andrzej zabiera się do pracy przy żniwach kukurydzianych. Jurek i Marek wnoszą bele słomy gryczanej do stodoły. Będzie z tego pasza dla zwierząt.
Oglądaj w telewizji
Opis
W szóstej odsłonie serii dokumentalnej eksplorującej życie współczesnego rolnika twórcy wracają na Podlasie, aby przekonać się, co słychać u bohaterów dobrze znanych fanom programu - m.in. u Moniki i Tomka z Pokaniewa, u rodziny Bogdana z Borowskich Ciborów czy u Genka i Andrzeja z Plutycz. Gospodarze bez względu na porę roku muszą wkładać mnóstwo energii w opiekę nad swoim inwentarzem. Zwierzęta każdego dnia wymagają dużo uwagi. Pól uprawnych również nie można zaniedbać. Aby polepszyć swoje warunki życia, rolnicy decydują się na nowe inwestycje. Dokumentaliści rejestrują codzienne zmagania na polskiej wsi.
W tym odcinku
Genek rysuje krowę. Pokazuje Sławkowi swoje dzieło. Potem wyjawia, jak ogrzewać jajka prawie gotowe do wyklucia. Andrzej zabiera się do pracy przy żniwach kukurydzianych. W Ciełuszkach Jurek i Marek wnoszą bele słomy gryczanej do stodoły. Będzie z tego pasza dla zwierząt. Wiesia i Dorotka przyrządzają regionalną potrawę - zapiekankę z ziemniaków, boczku i słoniny. Monika i Tomek z Pokaniewa kupili synom kury, by wesprzeć ich nowy biznes. Chłopcy karmią je i zbierają jaja.