Makłowicz w podróży: Sardynia - Odwieczna

magazyn kulinarny Polska 2015  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Podróżując po Sardynii, Robert odwiedza m.in. 200-letnie domostwo pani Eleny Rosy, w którym prawie wszystko produkuje się samemu. Gospodyni własnoręcznie wytwarza m.in. makarony, sery i placki.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Podróżując po Sardynii, Robert odwiedza m.in. 200-letnie domostwo pani Eleny Rosy, w którym prawie wszystko produkuje się samemu. Gospodyni własnoręcznie wytwarza m.in. makarony, sery i placki wypiekane na śś. Antoniego i Sebastiana. Kucharz poznaje miejscowy przysmak - botargę, czyli bardzo drogą suszoną ikrę cefala. W okolicy Cabras przygląda się też uprawom ryżu i karczochów. W dalszej części podróży krakowski smakosz degustuje m.in. makaron freżola z małżami, białe wino Vernaccia di Vale del Tirso i caffe corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy. Samodzielnie zaś przyrządza spaghetti al nero di seppia, czyli spaghetti z atramentem mątwy.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...