Światowa historia chleba: Ramadanowe wypieki z Turcji (3)

(World Eats Bread: Ramadan Pide in Turkey)

serial dokumentalny USA 2024  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Turcy mieszkają na terenach, gdzie już tysiące lat temu uprawiano zboże. Ich uwielbianym wypiekiem jest simit. Kolejny przysmak to pide - jedzony z okazji ramadanu symbol współczucia i szczodrości.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Opowieść o tym, jak w różnych kulturach wygląda podstawa diety, czyli pieczywo. W poszczególnych wypiekach odbijają się historia, geografia czy tradycje danego kraju.

W tym odcinku

Turcy zjadają więcej chleba niż większość innych narodów. Mieszkają na terenach, gdzie już już tysiące lat temu uprawiano zboże. Jednym z uwielbianych przez nich wypiekiem jest simit. Kolejny przysmak to pide - jedzony z okazji ramadanu. Stanowi on symbol współczucia i szczodrości.

Ładuję...