Światowa historia chleba: Ramadanowe wypieki z Turcji (3)
(World Eats Bread: Ramadan Pide in Turkey)
serial dokumentalny USA 2024

W skrócie
Turcy mieszkają na terenach, gdzie już tysiące lat temu uprawiano zboże. Ich uwielbianym wypiekiem jest simit. Kolejny przysmak to pide - jedzony z okazji ramadanu symbol współczucia i szczodrości.
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Opowieść o tym, jak w różnych kulturach wygląda podstawa diety, czyli pieczywo. W poszczególnych wypiekach odbijają się historia, geografia czy tradycje danego kraju.
W tym odcinku
Turcy zjadają więcej chleba niż większość innych narodów. Mieszkają na terenach, gdzie już już tysiące lat temu uprawiano zboże. Jednym z uwielbianych przez nich wypiekiem jest simit. Kolejny przysmak to pide - jedzony z okazji ramadanu. Stanowi on symbol współczucia i szczodrości.