Kuchnia polskich Żydów: Rozbiory. Sztetle i fortuny

W skrócie
W 1851 roku powstała książka kucharska niezwykłej wagi dla kuchni żydowskiej. Z niej pochodzi przepis na ozory cielęce na słodko. Widzowie zobaczą również, jak przyrządzić kugel z cebuli.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.
W 1851 roku powstała książka kucharska niezwykłej wagi dla kuchni żydowskiej. W 1869 pojawiła się w Polsce pod nazwą "Polska kuchnia koszerna". Z niej pochodzi pierwszy przepis z programu - na ozory cielęce na słodko. Tymczasem drugą recepturę, na kugel z cebuli, można znaleźć w "Książce kucharskiej wileńsko - wegetariańskiej". Danie to przyrządzi prowadzący Łukasz Modelski.