Fabryka jedzenia (7)

(Food Factory 5: Nuts about Brittle)

serial dokumentalny Kanada 2015  od 7 lat
zdjęcie

W skrócie

Dziś dowiemy się, jak powstaje posypka z masła, cukru i orzechów. W programie także odwiedziny w zakładzie, w którym każdego dnia z linii produkcyjnej zjeżdża sto tys. kiełbasek w cieście.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.

W tym odcinku

W dzisiejszym odcinku dowiemy się między innymi, jak powstaje krokant, czyli posypka cukiernicza produkowana z masła, cukru i siekanych orzechów. W programie także odwiedziny w zakładzie, w którym każdego dnia z linii produkcyjnej zjeżdża sto tysięcy kiełbasek w cieście. Twórcy programu podglądają pracę w całodobowym sklepiku, w którym na miejscu pieczone są bajgle w ilościach hurtowych. Przekonamy się również, że trzeba aż 48 godzin, aby przygotować ręcznie robione dżalebi - indyjskie ciasteczka z lanego ciasta smażone w głębokim tłuszczu.

Zobacz także

Ładuję...