Zabójcze potrawy: Kambodża (3)
W skrócie
Kambodża słynie z gościnności. W latach 80. XX w. państwo nawiedził wielki głód. Jego mieszkańcy wyznają podobną do Laotańczyków zasadę, która mówi, że jeśli coś żyje i się rusza, można to zjeść.
Oglądaj w telewizji
Opis
Prowadzący program - antropolog i obieżyświat Jarek Nowak - wyrusza w egzotyczne zakątki świata w poszukiwaniu potraw, które w naszej kulturze budzą odrazę i wyjaśnia, skąd wzięły się specyficzne zwyczaje kulinarne. W każdym odcinku przedstawiciele lokalnych społeczności ujawniają tajniki regionalnych przysmaków, ale również dzielą się wierzeniami i zwyczajami związanymi z jedzeniem. Wśród szokujących dań znajdują się takie potrawy jak: owady smażone w głębokim tłuszczu, krokodyl, potrawka z kobry, nietoperz pieczony w drewnie bambusa, czy mięso tarantuli. W programie widzowie dowiedzą się także wielu cennych dla turystów informacji, m.in. czego nie jeść, by nie narazić zdrowia i życia podczas egzotycznych podróży. Przede wszystkim Jarek Nowak uczy jednak tolerancji dla inności, otwierając oczy na zróżnicowanie tradycji kulinarnej świata.
W tym odcinku
Kambodża słynie z gościnności. W latach 80. XX wieku państwo to padło ofiarą wielkiego głodu. Jego mieszkańcy wyznają podobną do Laotańczyków zasadę, która mówi, że jeśli coś żyje i się rusza, można to zjeść. Prowadzący próbował tym razem drapieżnego krokodyla, wielkich i smażonych szczurów, a także koników polnych oraz włochatych tarantul. Nie zabrakło również deseru w postaci grillowanego plastra miodu z larwami pszczół.