Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Franciszkanie z Wieliczki

W skrócie
Remigiusz Rączka wybierze się do klasztoru franciszkanów w Wieliczce, który istnieje od 1623 roku. Prowadzący wraz z bratem Lucjuszem przyrządzi bigos oraz pstrąga w soli z surówką z selera.
Oglądaj w telewizji
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Remigiusz Rączka tym razem wybierze się do klasztoru franciszkanów w Wieliczce, który istnieje od 1623 roku. Zakonnicy prowadzą parafię oraz liceum męskie z internatem. Na dodatek opiekują się Sanktuarium Matki Bożej Łaskawej Księżnej Wieliczki. Prowadzący wraz z bratem Lucjuszem ugotuje franciszkański bigos oraz pstrąga w soli z surówką z selera.