Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Bonifratrzy z Cieszyna

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Remigiusz Rączka jedzie do klasztoru bonifratrów w Cieszynie. Prowadzący wraz z fitoterapeutą bratem Janem z Dukli ugotuje bonifraterską fasolówkę z ziołami oraz klasztorne kuleczki z lukrecją.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Remigiusz Rączka tym razem wybierze się do klasztoru bonifratrów w Cieszynie, którzy przybyli do tego miasta w 1700 roku z zamiarem stworzenia tam szpitala. Obecnie zakonnicy prowadzą tu Dom Pomocy Społecznej dla mężczyzn. Mają również własną aptekę oraz poradnię ziołoleczniczą. Prowadzący wraz z fitoterapeutą bratem Janem z Dukli ugotuje bonifraterską fasolówkę z ziołami oraz klasztorne kuleczki z lukrecją.

Ładuję...