Zabójcze potrawy: Wietnam (2)
W skrócie
W Wietnamie prowadzący udaje się do restauracji serwującej dania z kobry. Próbuje puddingu z surowej wieprzowej krwi, a także gotowanej ropuchy. Przybliża wierzenia związane azjatycką kuchnią.
Oglądaj w telewizji
Opis
Prowadzący program - antropolog i obieżyświat Jarek Nowak - wyrusza w egzotyczne zakątki świata w poszukiwaniu potraw, które w naszej kulturze budzą odrazę i wyjaśnia, skąd wzięły się specyficzne zwyczaje kulinarne. W każdym odcinku przedstawiciele lokalnych społeczności ujawniają tajniki regionalnych przysmaków, ale również dzielą się wierzeniami i zwyczajami związanymi z jedzeniem. Wśród szokujących dań znajdują się takie potrawy jak: owady smażone w głębokim tłuszczu, krokodyl, potrawka z kobry, nietoperz pieczony w drewnie bambusa, czy mięso tarantuli. W programie widzowie dowiedzą się także wielu cennych dla turystów informacji, m.in. czego nie jeść, by nie narazić zdrowia i życia podczas egzotycznych podróży. Przede wszystkim Jarek Nowak uczy jednak tolerancji dla inności, otwierając oczy na zróżnicowanie tradycji kulinarnej świata.
W tym odcinku
W Wietnamie prowadzący udaje się do restauracji serwującej dania z kobry. Próbuje tam puddingu z surowej wieprzowej krwi, a także gotowanej ropuchy. Antropolog przemyca ukrytą kamerę do dzielnic, w których prowadzony jest handel psim mięsem. Zamawia danie z kota i kosztuje byczych jąder oraz penisa. Tłumaczy także, jakie tradycje i wierzenia stoją za azjatycką kuchnią, pokazując ją taką, jaka jest.