Zabójcze potrawy: Laos (1)

serial dokumentalny Polska 2024  od 16 lat
zdjęcie

W skrócie

Prowadzący zgłębia główne założenie kuchni laotańskiej: wszystko, co zawiera białko i witaminy nadaje się do jedzenia. Próbuje skolopendry, robaków bambusowych i kokosowych, nietoperza i larw mrówek.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Prowadzący program - antropolog i obieżyświat Jarek Nowak - wyrusza w egzotyczne zakątki świata w poszukiwaniu potraw, które w naszej kulturze budzą odrazę i wyjaśnia, skąd wzięły się specyficzne zwyczaje kulinarne. W każdym odcinku przedstawiciele lokalnych społeczności ujawniają tajniki regionalnych przysmaków, ale również dzielą się wierzeniami i zwyczajami związanymi z jedzeniem. Wśród szokujących dań znajdują się takie potrawy jak: owady smażone w głębokim tłuszczu, krokodyl, potrawka z kobry, nietoperz pieczony w drewnie bambusa, czy mięso tarantuli. W programie widzowie dowiedzą się także wielu cennych dla turystów informacji, m.in. czego nie jeść, by nie narazić zdrowia i życia podczas egzotycznych podróży. Przede wszystkim Jarek Nowak uczy jednak tolerancji dla inności, otwierając oczy na zróżnicowanie tradycji kulinarnej świata.

W tym odcinku

W Laosie prowadzący bierze udział w uroczystym pochodzie mnichów, doświadczając w ten sposób jednego z najważniejszych rytuałów dla miejscowej społeczności. Podróżnik zgłębia główne założenie kuchni laotańskiej: wszystko co zawiera białko i witaminy nadaje się do jedzenia. Idąc tym tropem, Jarek próbuje toksycznej skolopendry, robaków bambusowych i kokosowych, nietoperza oraz larw czerwonych mrówek. Antropolog gości również w laotańskim domu, gdzie bierze udział w przygotowaniu tradycyjnych domowych potraw.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...