Wiem, co jem, i wiem, co kupuję (11/12)

magazyn poradnikowy Polska 2017  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Eksperci sprawdzą, czy łosoś rzeczywiście zawiera toksyny. Wyjaśnią, czym różni się atlantycki od tego żyjącego dziko. Ekipa programu odwiedzi pierwszą hodowlę atlantyckiego łososia w Polsce.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Katarzyna Bosacka ponownie wyrusza do sklepów spożywczych, by sprawdzać jakość sprzedawanego tam jedzenia. Powie, jak sprawdzić czy kupowane przez nas produkty są pełnowartościowe. Prowadząca zajmie się również testowaniem przedmiotów codziennego użytku i doradzi, na co trzeba zwrócić uwagę, by nie zostać oszukanym.

W najnowszym odcinku sprawdzimy, co tak naprawdę kryje się w łososiu i czy rzeczywiście może zawierać toksyny i zanieczyszczenia. Odpowiedzi poszukamy na norweskich fermach łososia. Podpowiemy też, czym różni się łosoś atlantycki od tego żyjącego dziko oraz sprawdzimy, czy łososia dzikiego w ogóle da się kupić w polskich sklepach. Kasia Bosacka wraz z ekipą programu odwiedzi pierwszą hodowlę atlantyckiego łososia w Polsce. Pracownicy firmy zaprezentują łososie hodowane w pełni ekologicznie w prastarych wodach termalnych. W części "Wiem, co kupuję" opowiemy o smogu, przez który przedwcześnie umiera aż 45 tys. Polaków rocznie. Wyjaśnimy, jak powstaje i co możemy zrobić, aby ograniczyć jego emisję. Zaprezentujemy doraźne metody walki ze smogiem, dostępne dla każdego: oczyszczacze powietrza czy maseczki antysmogowe. Wybierzemy się również na Śląsk, jednego z najbardziej zanieczyszczonych regionów Polski, gdzie z Patrykiem Białasem z Katowickiego Alarmu Smogowego porozmawiamy o tym, co lokalne władze robią, aby zmniejszyć problem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...