Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Salezjanie z Czerwińska

W skrócie
Remigiusz Rączka odwiedza klasztor i Bazylikę Zwiastowania Najświętszej Marii Panny w Czerwińsku nad Wisłą. To właśnie w tym miejscu Władysław Jagiełło wraz z wojskiem modlił się w drodze na Grunwald.
Oglądaj w telewizji
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Tym razem Remigiusz Rączka odwiedza klasztor i Bazylikę Zwiastowania Najświętszej Marii Panny w Czerwińsku nad Wisłą. To właśnie w tym miejscu król Władysław Jagiełło wraz z wojskiem modlił się w drodze na Grunwald. Bywali tu również Zygmunt III Waza, król Władysław IV czy Jan Kazimierz. Od 1923 r. znajduje się w tym miejscu klasztor salezjanów. Remigiusz wraz z proboszczem pokazują, jak upiec chleb salezjański, przygotować hummus z czosnkiem niedźwiedzim i pierogi leniwe z karmelizowanymi truskawkami.