Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Dominikanie z Gidel

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Remigiusz Rączka odwiedza sanktuarium maryjne i klasztor w Gidlach. W 1615 roku sprowadzono tu dominikanów. Kucharz przygotuje pierogi św. Jacka i gidelskie obwarzanki według przepisu z 1815 roku.

Oglądaj w telewizji

Czw 9.05 11:45
TVP Historia 2logo

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Tym razem Remigiusz Rączka odwiedza sanktuarium maryjne i klasztor w Gidlach, w powiecie radomszczańskim. W 1615 roku sprowadzono tu dominikanów, by strzegli cudownej figurki Matki Bożej z Dzieciątkiem. Kucharz przygotuje pierogi św. Jacka i gidelskie obwarzanki według przepisu z 1815 roku.

Zobacz także

Ładuję...