MasterChef Nastolatki (8)
W skrócie
Czterech finalistów zmierzy się w ostatnich konkurencjach. Pierwsze zadanie odbędzie się w parach, a tematem będzie danie z grilla. Drużyna, która najlepiej sobie poradzi, awansuje do ścisłego finału.
Oglądaj w telewizji
Opis
Miłośnicy sztuki kulinarnej w wieku od 13 do 17 lat rywalizują o tytuł najlepszego MasterChefa wśród nastolatków. Ich wysiłki oceniają Michel Moran, Tomasz Jakubiak i Dorota Szelągowska. Zawodnicy mogą liczyć na wsparcie ze strony blogera kulinarnego, Michała "Rozkosznego" Korkosza. Influencer pośredniczy między środowiskiem zawodników i mediami społecznościowymi, tworząc internetowe relacje z backstage'u. W pierwszych dwóch odcinkach show jurorzy spośród kilkudziesięciu chętnych wybierają najlepszą czternastkę zawodników, gościnnie wspieranych przez Martynę Wojciechowską. Podróżniczka rozmawia z kandydatami i opowiada o projekcie "Młode głowy. Otwarcie o zdrowiu psychicznym". W pierwszej edycji show pojawiają się także Ewa Chodakowska, promująca wprowadzanie zdrowych nawyków do codziennego życia, finalistka 12. edycji "Top Model" Sofia Konecka-Menescal, mistrz pizzy Valerio Valle i Przemysław Klima, właściciel restauracji Bottiglieria 1881, wyróżnionej dwiema gwiazdkami Michelin. W jednym z odcinków młodzi kucharze przygotowują idealne danie do zaprezentowania w mediach społecznościowych, które wraz z jurorami ocenia również Rozkoszny. Zwycięzca pierwszej edycji show otrzyma 35 tysięcy złotych, możliwość wydania własnej książki kucharskiej.
W tym odcinku okaże się, kto zostanie pierwszym MasterChefem wśród nastolatków. Jednak zanim to się stanie, czterech finalistów zmierzy się w ostatnich konkurencjach. Pierwsze zadanie odbędzie się w parach, a tematem będzie ekskluzywne danie z grilla. Drużyna, która najlepiej sobie poradzi, awansuje do ścisłego finału. Druga para, której poszło gorzej, będzie musiała zmierzyć się z przyrządzeniem halibuta. Po rozstrzygnięciu wszystkich konkurencji trzech finalistów stanie do walki o nagrodę w wysokości 35 tysięcy złotych oraz możliwość wydania własnej książki kucharskiej.