Kuchnia polskich Żydów: Wrzenie XVIII wieku
magazyn kulinarny Polska 2020-2021

Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.
Tym razem widzowie poznają potrawy spożywane w XVIII wieku. Prowadzący Łukasz Modelski przygotuje dania z kapusty. Pierwszym z nich będzie kapuśniak, a drugim pręga wołowa z kiszoną kapustą.