Kuchnia polskich Żydów: Jom Kipur. Post i obżarstwo

magazyn kulinarny Polska 2020-2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Poznamy potrawy spożywane podczas Jom Kipur, jednego z najważniejszych i najbardziej uroczystych religijnych świąt żydowskich. Z tej okazji prowadzący przyrządzi tradycyjne przekąski ze śledzi.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.

Tym razem poznamy potrawy spożywane podczas Jom Kipur, jednego z najważniejszych i najbardziej uroczystych religijnych świąt żydowskich. Z tej okazji prowadzący przyrządzi tradycyjne przekąski ze śledzi. Na stół trafi śledź pieczony w occie, a także kulki ze smażonych śledzi.

Twórcy

Ładuję...