Kuchnia polskich Żydów: Purim. Szaleństwo karnawałowe

W skrócie
Widzowie poznają potrawy spożywane podczas święta Purim. Hamantasze to niewielkie ciasteczka w kształcie trójkąta faszerowane makiem. W tym czasie przyrządza się również makagigi.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.
Tym razem widzowie poznają potrawy, spożywane podczas święta Purim, kojarzonego z żydowskim karnawałem. Jednym z tradycyjnych dań, przyrządzanych w tym czasie, są hamantasze - niewielkie ciasteczka w kształcie trójkąta faszerowane makiem. Z okazji święta Purim przyrządza się również makagigi.