Kuchnia polskich Żydów: Chanuka. Święto świateł
W skrócie
Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Nie zabraknie kwestii koszerności potraw.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.
Chanuka to doroczne żydowskie święto trwające osiem dni. Widzowie poznają tradycyjne potrawy przygotowywane na tę okazję. Najpopularniejszym z nich jest m.in. latkes, czyli placki ziemniaczane. Od tradycyjnego dania różnią się zagęszczaczem w postaci zmielonej macy zamiast mąki.