Kuchnia polskich Żydów: Złoty Wiek dla wszystkich

magazyn kulinarny Polska 2020-2021  od 12 lat
zdjęcie

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.

Tym razem widzowie poznają przepis na gęsi pipek w dwóch wersjach. Pierwszy jest łatwiejszy do przygotowania - to gęsi pipek po galicyjsku. Drugi, bardziej złożony - gęsi pipek po litewsku.

Twórcy

Ładuję...