Kuchnia polskich Żydów: Złoty Wiek dla wszystkich
magazyn kulinarny Polska 2020-2021
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.
Tym razem widzowie poznają przepis na gęsi pipek w dwóch wersjach. Pierwszy jest łatwiejszy do przygotowania - to gęsi pipek po galicyjsku. Drugi, bardziej złożony - gęsi pipek po litewsku.