Kuchnia polskich Żydów: Co tydzień święto

magazyn kulinarny Polska 2020-2021  od 12 lat
zdjęcie

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.

Łukasz Modelski przyrządzi potrawę szabatową, czyli chałę oraz gefilte fish w postaci kulek rybnych w galarecie.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...