Kuchnia polskich Żydów: Dwa talenty pieprzu

magazyn kulinarny Polska 2020-2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

W programie pojawi się potrawa o nazwie mujaddara. Prowadzący będzie kierował się przepisem Yotamy Ottolenghiego. Widzowie zobaczą też, jak przyrządza się żydowski kawior z podrobów.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.

Widzowie poznają przepis na potrawę o nazwie mujaddara, w skład której wchodzi ryż z soczewicą. Prowadzący będzie kierował się przepisem Yotamy Ottolenghiego. Zobaczą też, jak przyrządza się żydowski kawior z podrobów.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...