Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser (2)

magazyn kulinarny Polska 2022  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Prowadząca przygotowuje smażonego karpia z puree pietruszkowym i próbuje tej ryby w gospodarstwie Jana Ryftowicza. Odwiedza restaurację w Miliczu, gdzie Bogusława Berger serwuje lokalny specjał.

Oglądaj w telewizji

Śr 19.11 16:10
TVP HDlogo

Opis

Jolanta Kleser, trenerka kulinarna i miłośniczka kuchni regionalnej, wyrusza w podróż po Polsce w poszukiwaniu nowych, inspirujących przepisów. Stara się wybierać i promować takie, które byłyby zarówno zdrowe, smaczne, jak i łatwe w przygotowaniu. Repertuar potraw Kleser potrafi zaskoczyć nawet zapalonych miłośników kuchni.

Kulinarna podróż prowadzi do Doliny Baryczy, nad Stawy Milickie, gdzie hodowany jest niezwykły karp. W Polsce ta ryba, choć tania i powszechna, pojawia się na stołach głównie w czasie Bożego Narodzenia. Karp jest źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jola odwiedza restaurację w Miliczu, gdzie Bogusława Berger serwuje lokalny specjał, a Arkadiusz Berger, ichtiolog, opowiada o hodowli tych ryb w największym kompleksie stawów w Europie. Jola przygotowuje smażonego karpia z puree pietruszkowym i próbuje wędzonego karpia w gospodarstwie Jana Ryftowicza.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...