W kotle historii: Dania z Baru. Kuchnia konfederatów (32)
W skrócie
W roku 1768 zawiązała się konfederacja barska. Jednym z jej dowódców był Kazimierz Pułaski, który pojawia się również jako bohater książki Henryka Rzewuskiego pt. 'Pamiątki Soplicy'.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W roku 1768 zawiązała się konfederacja barska. Jednym z jej dowódców był Kazimierz Pułaski, który pojawia się także jako bohater książki Henryka Rzewuskiego "Pamiątki Soplicy". To właśnie ona zainspirowała twórców programu. Autorzy sięgają też po wydanego w 1783 roku "Kucharza doskonałego" Wojciecha Wielądki. To stąd pochodzi przepis na skopowinę w pietruszce. Drugą potrawą prezentowaną przez Łukasza Modelskiego jest sztuka mięsa.