W kotle historii: Którędy do salonu? Bankiety trzeciej części "Dziadów

magazyn kulinarny Polska 2020-2024  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

W programie dowiemy się m.in., gdzie mieścił się znany z 'Dziadów' Adama Mickiewicza 'salon warszawski' i czy naprawdę mówiono tam po francusku. Poznamy też potrawy, jakie jadał Wincenty Krasiński.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Bal u senatora opisywany w trzeciej części Dziadów Adama Mickiewicza to jaskrawy portret rosyjskich "elit" i prześladowanego obozu patriotycznego. W programie dowiemy się m.in., gdzie mieścił się, również znany z Dziadów, "salon warszawski" i czy naprawdę mówiono tam po francusku. Poznamy również potrawy, jakie jadał Wincenty Krasiński.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...