Kuchnia Jagiellonów: Od Smoleńska po Madryt

W skrócie
W dzisiejszym odcinku poznamy dania z dwóch krańców Europy. Pierwszą potrawą jest rosolnik, czyli rosyjska odmiana zupy ogórkowej, a drugą prosta frittata z ziołami.
Oglądaj w telewizji

Opis
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski odtworzy kolejne dawne potrawy. Tym razem widzowie poznają dania z dwóch krańców Europy. Pierwszą jest rosolnik, czyli wschodnia odmiana zupy ogórkowej, a drugą - frittata z ziołami.