Kuchnia Jagiellonów: Od Smoleńska po Madryt
magazyn kulinarny Polska 2020 od 7 lat
W dzisiejszym odcinku poznamy dania z dwóch krańców Europy. Pierwszą potrawą jest rosolnik, czyli rosyjska odmiana zupy ogórkowej, a drugą prosta frittata z ziołami.
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, autor kilku książek o historii kuchni, odtworzy dawne potrawy. Przygotuje dnia, korzystając ze starych receptur, ale unowocześni je tak, by były możliwe do przyrządzenia we współczesnej kuchni. W czasie gotowania przybliży historię poszczególnych produktów, przypraw oraz opowie anegdoty z dziejów Polski od XIV do XVII wieku.
Historyk, dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski odtworzy kolejne dawne potrawy. Tym razem widzowie poznają dania z dwóch krańców Europy. Pierwszą jest rosolnik, czyli wschodnia odmiana zupy ogórkowej, a drugą - frittata z ziołami.
Kuchnia Jagiellonów: Jogajła. Kulinarne dziedzictwo Litwy (2)
Czw, 02.10 15:10
Kuchnia Jagiellonów: W przededniu unii. Panorama kulinarna Korony i Litwy (3)
Pt, 03.10 15:10
Kuchnia Jagiellonów: Jadwiga i Jagiełło. Fuzja jadłospisów (4)
Pon, 06.10 13:00
Kuchnia Jagiellonów: Synowie Jagiełły początek ekspansji. Smaki od morza do morza (5)
Wt, 07.10 15:10
Kuchnia Jagiellonów: W stolicy państwa krzyżackiego kuchnia fusion najlepsza w Europie (6)
Śr, 08.10 15:05
Kuchnia Jagiellonów: Królewicze i królewny. Kuchnia wszędzie, kuchnia zewsząd (7)
Czw, 09.10 15:14
Kuchnia Jagiellonów: Moskwa, Krym i Karaimi (8)
Pt, 10.10 15:10
Kuchnia Jagiellonów: Długie rządy Zygmunta Starego kosmopolityczna kuchnia renesansu w szczytowej formie (9)
Pon, 13.10 14:15
Kuchnia Jagiellonów: Włoskie szaleństwo. Co przywiozła, a czego nie przywiozła Bona (10)
Wt, 14.10 15:15
Ładuję...