Czas w las (2)

W skrócie
Współczesne pszczelarstwo ma swoje źródło w bartnictwie. Pod koniec XIX wieku dziedzina ta znikła z Polski i niemal całej Europy. Obecnie jednak się odradza i przynosi korzyści lasom gospodarczym.
Oglądaj w telewizji
Opis
Seria porusza najciekawsze i najważniejsze tematy dotyczące polskich lasów. Gospodarze programu ruszają w podróż po kraju i wspólnie z przedstawicielami nadleśnictw opowiadają m.in. o różnorodności flory i fauny czy ochronie gatunkowej. Prowadzą Magdalena Turowska i Sławomir Makaruk.
Historia pszczół w polskich lasach jest bardzo długa. Współczesne pszczelarstwo ma swoje źródło w bartnictwie, które było rodzajem gospodarki pszczelarskiej prowadzonej w barciach na terenach leśnych. Pod koniec XIX wieku dziedzina ta znikła z Polski i niemal całej Europy. Obecnie jednak odradza się. Leśnicy w Nadleśnictwie Złoczew informują, że jej przywrócenie przynosi korzyści dla lasów gospodarczych poprzez korzystanie z naturalnych zapylaczy, takich jak leśne pszczoły miodne. Stanowi ono także atrakcję turystyczną, a miód bartny jest cennym przysmakiem o szczególnych właściwościach zdrowotnych. Sławomir Makaruk wraz z leśniczym Zbigniewem Wzgardą oraz inżynierem nadzoru Danielem Palmą prezentuje, w jaki sposób ludzie starają się przygotować dla owadów możliwie najlepsze warunki do życia. Panie ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich gminy Burzenin serwują potrawy z lokalnych upraw.