Para do gara. Ona mówi, on gotuje (3)

W skrócie
Uczestnikom przyjdzie przyrządzić cordon bleu z cielęciny, podany z serem bursztynowym z sałatą oraz ziemniakami ratte z masłem. Marlena i Rafał z Łodzi zapamiętają, jak kroić mięso.
Oglądaj w telewizji
Opis
Gospodarzem programu jest Mateusz Gessler, kucharz, restaurator i autor książek. W każdym odcinku show widzowie zobaczą rywalizację trzech par uczestników - małżeństw, rodzeństw lub par przyjaciół. Zawalczą oni o zwycięstwo i nagrodę pieniężną za najlepiej przyrządzone danie według przepisu prowadzącego. Na wstępie gospodarz zademonstruje uczestniczkom, jak wykonać potrawę. Panie nie będą mogły robić notatek ani towarzyszyć swoim partnerom podczas gotowania. Kiedy opuszczą studio, do akcji wkroczą panowie. Każdy z mężczyzn musi przygotować danie jak najbliższe oryginału, w ściśle określonym czasie i pod dyktando swojej partnerki, obserwującej go na ekranie i porozumiewającej się z nim przez zestaw słuchawkowy. Oceny i punktacji gotowych potraw uczestniczki dokonają podczas degustacji z zasłoniętymi oczami, a na koniec swoje punkty przyzna także prowadzący.
Uczestnicy zmierzą się ze sporym wyzwaniem. Przyjdzie im przyrządzić cordon bleu z cielęciny, podany z serem bursztynowym z sałatą ze śmietaną i szczypiorkiem oraz ziemniakami ratte z masłem. Ada i Pierre z Warszawy, czyli polsko-francuska para, przez chwilę poczuje się pewniej, ale jak wiadomo, od samego jedzenia pierogów nie przybywa umiejętności ich lepienia. Mężczyzna dobrze znał danie i wielokrotnie je jadał, jednak gotowanie będzie mu szło niczym jazda rowerem po wyboistych paryskich brukach. Natalia i Michał z Leszna w tej konkurencji będą pędzić przed siebie, nie oglądając się na rywali. Z kolei Marlena i Rafał z Łodzi na pewno zapamiętają, jak kroić mięso wzdłuż włókien, czyli nie w bok, ale też nie w poprzek.