Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Salezjanie z Oświęcimia

magazyn kulinarny  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Remigiusz Rączka wybierze się do Oświęcimia, by odwiedzić najstarszy dom zakonny Towarzystwa Salezjańskiego w Polsce. Ugotuje makaron penne z orzechami i gorgonzolą oraz polentę z indykiem i sosem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Remigiusz Rączka tym razem wybierze się do Oświęcimia, by odwiedzić najstarszy dom zakonny Towarzystwa Salezjańskiego w Polsce. Duchowni przybyli tam z Włoch w 1898 roku, by przejąć ruiny podominikańskiego klasztoru. Wybudowali tam szkołę z internatem, która funkcjonuje do dzisiaj. Prowadzący wraz z księdzem Bogusławem ugotuje makaron penne z orzechami i gorgonzolą, a także polentę z indykiem i sosem z gorgonzoli.

Ładuję...