Fabryka jedzenia: Cukierki z Bostonu (1)
(Food Factory USA: Pie Eyed)
W skrócie
Wizyta w dużym zakładzie w Bostonie, w którym wytwarzane są dropsy. Choć tradycja tej popularnej w USA przekąski sięga 1847 roku, fabryka jest bardzo nowoczesna.
Oglądaj w telewizji
Opis
W każdym odcinku serwowana jest potrójna porcja ulubionych przysmaków mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Od burgerów i ostrych sosów po mus czekoladowy i piwo - przekonamy się, jak powstają popularne produkty żywnościowe. Twórcy serii przedstawiają wnętrza gigantycznych zakładów oraz kameralne kuchnie rzemieślnicze. Oglądamy, jak góry surowców przetwarzane są w gotowe towary - znane i lubiane przez Amerykanów. Mamy okazję poznać właścicieli firm i oddanych pracowników oraz podziwiać w akcji niezwykłe maszyny. W programie nie brakuje też zaskakujących ciekawostek, dotyczących historii i procesu produkcji najróżniejszych smakołyków.
W tym odcinku
W dzisiejszym odcinku odwiedzamy duży zakład w Bostonie. Wytwarzane są tam dropsy, którymi Amerykanie zajadają się od roku 1847. Choć cukierki mają długą tradycję, fabryka jest bardzo nowoczesna. Przekonamy się również, w czym tkwi sekret pysznych miniaturowych placków mięsnych. Każdego dnia tysiące tych przysmaków jest ręcznie robionych w wytwórni w Buffalo w stanie Nowy Jork. Zobaczymy także, jak powstają gazowane napoje z żeń-szeniem.