Fabryka jedzenia (4)
(Food Factory 5: Snack Odyssey)
W skrócie
Wizyta w fabryce, gdzie ziarna kakaowca są łączone z imbirem, limonką i kokosem, by powstały trufle. Następnie zobaczymy maszynę wytwarzającą ponad 10 tysięcy ekologicznych kapsułek z kawą na godzinę.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
W tym odcinku wizyta w niezwykłej fabryce czekolady, gdzie surowe ziarna kakaowca są łączone z imbirem, limonką i kokosem, by powstały przepyszne trufle. Następnie zobaczymy maszynę wytwarzającą ponad 10 tysięcy ekologicznych kapsułek z kawą na godzinę. Dzięki temu produktowi możemy z czystym sumieniem cieszyć się kawą zaparzaną w szybki i wygodny sposób. Dowiemy się również, jak powstaje 250 tysięcy japońskich pierożków warzywnych dziennie. Poznamy też kulisy produkcji prawdziwie kosmicznej serowej przekąski.