Przystanek slow food 5: Kuchnia ulanowskich flisaków (5)

magazyn kulinarny Polska 2023  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Ulanów to stolica polskiego flisactwa. Twórcy odcinka spotykają osoby zaangażowane w zachowanie tej tradycji. Opowiadają o ich kulinarnych zwyczajach i poznają recepturę tradycyjnego kociołka.

Oglądaj w telewizji

So 1.02 5:50
TVP HDlogo

Opis

Bohaterami serii są ludzie, który zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury.Twórcy próbują poznać i zrozumieć ich fascynującą filozofię. Goście serii opowiadają m.in. jak wyglądają ich posiłki, z jakich produktów korzystają, a także promują zdrowe dania.

W dzisiejszym odcinku przenosimy się do Ulanowa, znanego jako stolica polskiego flisactwa, aby poznać osoby zaangażowane w zachowanie tej unikalnej tradycji. Opowiemy o kulinarnych zwyczajach ludzi transportujących drewno do Gdańska, którzy musieli spożywać pożywne i praktyczne posiłki. Poznamy recepturę tradycyjnego flisackiego kociołka, który wspólnie przyrządzimy.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...