Fabryki smaku: Toast za tost (13)
(Food Factory: This is Toast)
W skrócie
Widzowie prześledzą proces produkcji kostek lodu i dowiedzą się, jak z orzeszków pekan powstają prażone na maśle pralinki.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.
W tym odcinku
Tym razem autorzy serii przedstawiają, jak wygląda proces produkcyjny chleba, który sprzedawany jest w Ameryce Północnej pod słynną marką. Poznamy również właściwości orzeszków pekan, które służą do wytwarzania słodkich pralinek. W programie także przepis na marokańską zupę wegańską, zachwycającą idealnie zbalansowanymi smakami. Ponadto dowiemy się, jakie znaczenie ma blacha z nierdzewnej stali dla uzyskania perfekcyjnie przejrzystych kostek lodu.