Fabryki smaku: Prosto od krowy (22)
(Food Factory: The Cream of the Crop)
W skrócie
Widzowie zobaczą, jak powstają produkty spożywcze - tym razem są to ekologiczne mleko, ciecierzyca, samosy i minieklerki.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.
W tym odcinku
Widzowie odkryją, dlaczego najsmaczniejsze mleko pochodzi od krów chowanych na wolnym wybiegu oraz co sprawia, że pod wpływem gorącej pary suszona ciecierzyca nabiera niezwykłych właściwości. Zobaczą również maszynę, która produkuje przepyszne indiańskie pierożki o nazwie samosa, a także poznają sekrety wyrobu kremowych minieklerek. Kamery programu odwiedzą wytwórnię, gdzie każdego dnia z taśmy schodzi dwieście pięćdziesiąt tysięcy tych niewielkich ciasteczek.