Fabryki smaku: Moc mąki (20)
(Food Factory: Flour Power)
W skrócie
Twórcy serialu ujawniają tajniki procesu produkcji takich artykułów spożywczych jak ser kozi z żurawiną, śledzie w occie, mielona pszenica i ciasteczka truskawkowe.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.
W tym odcinku
Tym razem widzowie zobaczą, w jaki sposób każdego tygodnia produkuje się piętnaście ton koziego sera. Dowiedzą się także, dlaczego cały zespół specjalistów musi być bezpośrednio zaangażowany w produkcję kruchych ciastek z truskawkami. Twórcy programu złożą wizytę w zakładzie, gdzie w ciągu tygodnia produkuje się osiem tysięcy takich przysmaków. Oprócz tego w odcinku znajdzie się również odpowiedź na pytanie, co magnesy mają wspólnego z mieleniem ogromnych ilości pszenicy. Na koniec sposób na zamarynowanie piętnastu tysięcy kilogramów śledzi w ciągu jednego dnia.