Fabryki smaku: Jak u mamy (19)
(Food Factory: Like Momma Makes)
W skrócie
Widzowie dowiedzą się, jak przebiega proces produkcji takich artykułów jak mrożona pizza, ekologiczne grzyby, masło i mały kisz Florentine.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.
W tym odcinku
W kolejnym odcinku m.in. nowoczesna maszyneria, która jest w stanie w ciągu doby przygotować pięćdziesiąt tysięcy mrożonych pizz. Twórcy programu wytłumaczą też, dlaczego w produkcji masła do smarowania wykorzystuje się olej rzepakowy i czemu do hodowli organicznych pieczarek potrzebne są słoma pszeniczna i nawóz o zwiększonej zawartości azotu. Zdradzą również maślany sekret mini florentynek z kiszem.